Stut Theater

Theater na de Dam | Podcast: Alsof we ergens induiken

Voor het derde jaar op rij werkt Stut samen met Theater na de Dam om een voorstelling te maken rondom de thematiek van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar maakten theatermakers Sophie Plekker en Celestine van Rijswijk een theaterwandeling door de wijk Overvecht, dit jaar is als alternatief tijdens de lock-down de podcast Alsof we ergens induiken gemaakt. Een aanleiding om  de betekenis van vrijheid opnieuw te bevragen.


Jongeren uit Utrecht verdiepten zich in de geschiedenis van Utrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor zijn ze in gesprek gegaan met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt. Deze gesprekken vormen de basis voor de podcast Alsof we ergens induiken.

Alsof we ergens induiken
Jong en oud spreken elkaar. Ervaringen, verhalen en gedachten worden gedeeld. Zoals bij alle gesprekken is het niet direct duidelijk hoe het zich zal ontwikkelen. Opnieuw onderzoeken, luisteren en bevragen wat vrijheid is. Zeker nu in deze bizarre wereldwijde coronacrisis. Sommige mensen ervaren deze tijd als iets nieuws, voor anderen voelt het als een herhaling van zetten.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.