Stut Theater

Lilian Vis Dieperink: nieuwe artistiek leider

Donna Risa neemt na 20 jaar afscheid van stut

Na 20 jaar vol bijzondere ontmoetingen en fantastische voorstellingen nemen we in deze vreemde tijden afscheid van Donna Risa, artistiek leider bij Stut Theater.
Na dit seizoen draagt ze officieel het stokje over aan Lilian Vis Dieperink, die sinds 2013 als regisseur werkt bij Stut. Met zakelijk leider Margreet Zwart zijn zij de nieuwe directie van Stut. Wij spraken met Donna en Lilian over hun liefde voor community theater en over elkaar.

Waar hebben jullie elkaar voor het eerst ontmoet?
Donna: Volgens mij op het kantoor van Stut. Het was nog voordat Lilian naar de toneelschool ging en zij wilde graag iets doen bij Stut. Ze wilde ervaring opdoen binnen de community arts en voordat ik het wist zat ze vol in het project ‘Weg van mijn wijk’ een project in Cuijk in de wijk De Valuwe.

Lilian: Op de piek van het project woonde ik in de oude sloopflat waar de voorstelling ook ging spelen. Als Donna langskwam, aten we vaak in het enige restaurantje in de wijk: Pizzeria Istanbul. De bediening werd onze beste vriend. Ik werd door dit project verliefd op deze vorm van theater en daarom is het werken vanuit de actualiteit en mensen hun eigen verhalen een rode draad geweest in mijn studie en carrière. Maar ik had destijds in dat kleurrijke buurttentje nooit gedacht dat ik hier nu zou zijn en Donna’s rol over zou overnemen!

Hoe zou je de ander omschrijven?
Lilian: Donna is één van de liefste mensen die ik ken. Ze staat altijd voor iedereen klaar en heeft een hart van goud. Een van de spelers zei ooit: “Er lopen enkele engelen op aarde rond en Donna is er één van.” Donna houdt van iedereen en iedereen houdt van Donna. Dat is het gevoel. Verder zit ze altijd vol energie. Je moet niet gek opkijken als ze op kantoor rondspringt omdat ze even haar energie kwijt moet. Ze is integer en bescheiden. Ze weet niet half hoe krachtig ze zelf is. Dat maakt haar juist zo mooi.

Donna: Ik vind Lil een kanjer. Lilian is moedig en ook zachtmoedig, oprecht en geïnteresseerd in de mensen met wie zij werkt. Ze is een goede luisteraar. In het theatermaken is ze nauwkeurig en kan ze de verhalen van mensen omzetten naar krachtig en betekenisvol theater. Wat ook indruk op mij gemaakt heeft is haar afstudeeronderzoek naar de waarde van metaforen in het community theater. Met haar visie zal Stut zeker bijdragen aan de artistieke ontwikkeling van het community theater genre in Nederland.

Hoe zijn jullie anders?
Donna: Ja, Drukke energie – rustige energie, sneller afgeleid – minder snel afgeleid, multi-tasken – gerichter werken.

Lilian: Donna houdt van de eerste fase van een creatief proces waarbij de ideeën nog moeten ontstaan. Ik houd meer van de fase waarin de eerste ideeën er al zijn en we verder gaan bouwen. Donna houdt zeg maar van de grondverf, ik van het aflakken.

Wat heb je van Donna geleerd?
Lilian: Ik heb ontzettend veel van Donna geleerd. Donna is een verbinder. Ze weet als geen ander hoe ze verschillende partijen moet samenbrengen. De afgelopen jaren heeft ze haar rijke netwerk overgedragen en laten zien hoe je slim lijntjes legt. Donna is een rasoptimist en weet met haar enthousiasme iedereen mee te krijgen. Ze denkt in mogelijkheden en niet in beperkingen. Het groot denken heeft Stut echt gebracht waar het nu is.

Wat gaat Stut missen als jij weg bent, Donna?
Donna: Stut blijft Stut. Er waait alleen een frisse wind door Stut: zij hebben zin om de toekomst van Stut samen te gaan maken en verder te ontwikkelen. Dat is fijn en noodzakelijk voor een organisatie als Stut. Ik ga Stut zeker missen, maar ik ben er van overtuigd dat Stut ook zonder mij een organisatie is en blijft die de stad Utrecht nodig heeft! (En ik hoop natuurlijk ook op zo’n ‘fan 4 ever’ hoody als cadeau)

Wat is de kracht van Stut?
Lilian: Stut draagt een welkom gevoel uit. Ieder mens wordt hier met open armen ontvangen. Hier kan je volledig zijn wie je bent. Het zorgt ervoor dat we mensen op het podium krijgen die je daar niet snel ziet. We geven de mensen het vertrouwen en de moed, hun verhaal, hoe spannend ook, aan de wereld te laten zien. Hierdoor hoor je verhalen waarvan je oren gaan klapperen. Verhalen die anders verborgen zouden blijven maar die je recht in het hart raken.

Donna: Stut Theater is dat warme bad waar veel mensen bij willen horen. Stut is veel meer dan theater en toch is theater wél ons belangrijkste communicatiemiddel. De missie is al 43 jaar hetzelfde. Dat is volgens mij de kracht van Stut. We zijn geen modeverschijnsel. We hebben bestaansrecht opgebouwd én zijn tijdloos omdat we altijd bezig zijn met de actualiteit.

Wat wens je Stut toe voor de toekomst?
Lilian: Rust en focus. Stut is als een razende gegroeid de afgelopen jaren. De telefoon staat roodgloeiend van mensen en organisaties die iets met ons willen. Fantastisch en tegelijkertijd is het waken dat we niet overladen worden.
Aandacht en kwaliteit blijven onze pijlers.

Donna: Er komen in alle tijden verschijnselen langs, waar je vanuit je eigen missie op kunt aanhaken. Grote thema’s op eigen theatrale en actuele wijze vertaald en prachtig gespeeld door de spelers van Stut. De formule is en blijft goud.

Heb je een advies voor de ander?
Lilian: Je zegt zelf: “oude deuren moeten dicht voordat nieuwe deuren open kunnen.” Na al het harde werken gun ik je de rust en de ruimte om goed na te denken wat de nieuwe stap is. Eerst maar eens beentjes omhoog en genieten van het uitzicht.

Donna: Stut gaat over kracht. Over eigen levensverhalen, over authenticiteit. Over gelijkwaardigheid. Over het schitteren op het toneel. Jij, Lilian bént en hébt dat allemaal, maar dan achter de schermen. Verlies jezelf nooit uit het oog. Blijf dicht bij jezelf staan. Ook al willen anderen je soms meetrekken de andere kant op.

We zijn Donna ontzettend dankbaar voor haar tomeloze inzet waarmee ze Stut Theater heeft laten groeien de afgelopen 20 jaar. We genieten nog een paar maanden van Donna’s energie, humor, grote hart en betrokkenheid bij Stut voor we echt afscheid van haar nemen. Ondertussen is Lilian helemaal klaargestoomd om te starten als artistiek leider en kijken we uit naar alle mooie plannen die zij meeneemt in haar nieuwe rol! Met de nieuwe directie blijft Stut Theater zich inzetten om zo veel mogelijk mensen te betrekken bij actieve kunstparticipatie als speler of publiek. Juist in deze tijd bieden wij met onze activiteiten verbinding en ontmoeting met elkaar.

Geplaatst: za 4 Jul 2020